סיפורם של יהודי העיר יולותאן בראי הזיכרון : בין רדיפות, הגירה ושימור מסורות
מחקרו של שי כהן עמבאלו, בן העדה
על עצמי
קוראים לי שי כהן עמבאלו, בן 29 מיפו. את עבודת המחקר שלי ביצעתי במסגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה, כחלק מהסמינר "הגירה ופליטה".
אני בן להורים שעלו מטורקמניסטן, שניהם יהודים המשתייכים לעדה האפגנית – מצד אמי, משפחות יקותיאל ובצלאל, ומצד אבי, משפחות כהן עמבאלו ואקשלומו. מאז שהייתי ילד, תמיד סקרן אותי איך מצד אחד אנו מזוהים עם העדה האפגנית, ומצד שני ניכרת במשפחה שלנו גם השפעה תרבותית רוסית, עקב מגוריהם של בני משפחתי בארץ תחת שלטון סובייטי דאז.
השאלות האלו, יחד עם התמיכה וההתעניינות של המרצים שלי בתואר, היוו עבורי השראה לצאת ולחקור את סיפורם של יהודי העיר יולותאן שבטורקמניסטן: כיצד הגיעו לשם יהודים אפגנים ואיראנים, איך חיו תחת שלטון סובייטי נוקשה, כיצד שמרו על מסורותיהם – ומה היו האתגרים וההצלחות במסע העלייה שלהם לישראל.
אתי עמית מספרת:
״את שי כהן עמבאלו הכרתי לפני כמה שנים במפגש שיח אפגני בתל אביב. פגשתי סטודנט צעיר שביקש לתהות על שרשי משפחתו האפגנית שעלתה מטורקמניסטן. לימים הסתבר שמשפחתו מחוברת בקשרי נישואין לענף המשפחתי שלי מצד אבי אהרון דיל, הענף שנדד ליולותאן.
שי
זכה בפרס מטעם מכון בן צבי על המחקר אודות יהודי יולותאן שבאפגניסתאן, אותו ביצע במסגרת תאר ראשון כחלק מסמינר "הגירה ופליטות", נושא מרתק, עכשווי מאד, הנוגע ישירות גם לבני קהילתנו האפגנית.״

קישורים למחקר
אפשר ללחוץ כאן >>> כדי לקרוא את המחקר המלא,
או לקרוא את הקיצור שלו לחצו כאן >>
עלו לכם שאלות? אפשר לשלוח לי מייל- theshayz3@gmail.com