יוסף אליאס

שרה ויוסף אליאס

כתבה: אתי (דיל) עמית
רשימה זו נכתבה בסיועם של הגב' שושנה אשכנזי והרב בנימין חסיד
 
רבי יוסף אליאס נולד בהראת שבאפגניסטן לר' יהודה אליאס ואשתו השנייה מרים סימנטוב. 
אמו נפטרה זמן קצר לאחר לידתו ויוסף בן יחיד לאביו. כדי שלא יגדל בדד לקחה אותו אליה אחותו למחצה ידידה ב"ר אברהם חסיד, שהייתה כבר אישה נשואה ואימצה אותו כבן. 
מיד לאחר היותו בר-מצווה החל יוסף לעסוק במסחר ובמסעותיו הגיע עד מיימנה, אנכוי ורוסיה.
לכשנתבגר החליט לעלות לארץ ישראל וכמרבית הבחורים מאפגניסטן עלה באופן עצמאי בעלייה בלתי ליגלית והתיישב בירושלים. בהיותו בן 25 התחתן עם הגב' שרה אליאס ז"ל (נכדת אחותו) והיא בת 15 שנה. החתונה נערכה ביום ששי, כרגיל באותם ימים, בחצר הסב אליהו אליאס ז"ל.


מרבית חייו עבד יוסף בעסקי בנייה. בתחילה עבד עם האחים דדש מירושלים באספקת חמרי בניין. לאחר מכן עבר לתל אביב שם עבד כמנהל עבודה בבניין. מיד לאחר מלחמת ששת הימים חזר ונשתקע בירושלים. בהיותו בן 55 חלה בליבו במחלה ממנה לא התאושש. בגיל 60 הלך לעולמו ונקבר בהר הזיתים בליל סערת שלג. בין מלוויו האחרונים שצעדו ברגל עד חלקת האפגנים בהר הזיתים היה ר' אבא גול ז"ל. יוסף ושרה ז"ל היו ערירים אך תמיד גידלו יתומים ויתומות בביתם ומלאו צרכיהם עד שנכנסו לחופה. אף את אומנתו ידידה ז"ל שסייעה בגידולו אסף לביתו עד אחרון ימיה.

פעילותו הציבורית
הדוד יוסף היה בעל חכמה מעשית מרובה, בעל ידע והבנה ורבים שיחרו לפתחו לקבלת עצה. היה איש ציבור פעלתן למען העדה האפגנית ונמנה עם גבאי בית הכנסת "ישועה ורחמים" שעסקו באיסוף כספים למען בית הכנסת וניהולו. היה מעורב בבניין בית הכנסת החדש הדו- קומתי שנבנה על גבי בית הכנסת הישן. יוסף היה קורא בתורה במניין צעירים ב"ישועה ורחמים" , ואף היה עובר לפני התיבה בימים נוראים לשם שמיים וללא כל תמורה. 
כמו כן היה גזבר "קופת מלווה חברים" במשך שנים רבות. הלוואות מהקופה ניתנו לכל נצרך תמורת משכון, ללא ריבית. ביחד עם הרב בנימין גרג'י זצ"ל ופעיל העדה ר' מנשה יונה ז"ל, הגה את רעיון הקמת ישיבת כולל האברכים בירושלים (בפינת רח' בצלאל אשכנזי) ובתל אביב (בבית הכנסת "שערי רחמים"). הכוללים קמו בתשכ"ט בירושלים ובתל אביב בראשות הרב צבי סימנטוב, והם פועלים עד עצם היום הזה. הכספים לבניית הכולל גויסו מבני העדה וגם מבני עדתנו באמריקה ובאיטליה. יוסף אף עסק בשידוכין ונועצו בו לצורך עריכת תנאים בין בני זוג. היה איש מתון וניסוחו בהיר ולכן היה מבוקש תמיד לענייני משא ומתן ותיווך בין צדדים. את פעילותו הציבורית בבתי כנסת המשיך ר' יוסף גם עת עבר לתל אביב . בבית הכנסת "אהל אברהם" בראשות הרב אהליאב חיון למד בשעורי הרב. כמו כן עסק בהפעלת גמ"ח, בקירוב לבבות לתורה ובעריכת סעודות מלווה מלכה. בסתר היה עושה רבות גם למען שלום בית בין אדם לחברו ובין איש לאשתו.
 
היה איש אהוב וחביב על כל מקורביו. ואי אפשר מבלי לציין את אשתו ע"ה מרת שרה אליאס, עליה נאמר "מאחורי כל אדם גדול עומדת אישה גדולה".
מרת שרה אליאס היתה גם היא אהובה וחביבה על כל בני המשפחה והקהילה. אשה טובת לב שביתה היה פתוח לכל המבקרים בביתם ברוחב יד ולב. 
וחבל על דאבדין ולא משתכחין. 

ספר התורה ע"ש יוסף ושרה אליאס ז"ל, הוכנס לבית הכנסת "ישועה ורחמים" בסוכות תש"ע


ספריה לכבוד יוסף ושרה אליאס, בקרית ספר
Share by:
***