משפחת מוסאייב

משפחת מוסאייב
מאת: משה מוסאייב – דיל
הקהילה שלנו היא יהודים מהעדה האפגנית הגרים בטורקמניסטן, אחת ממדינות בריה"מ לשעבר.
טורקמניסטן היא מדינה מוסלמית בגבול הצפוני של אפגניסטן, וקהילת היהודים בה מנתה בזמנים טובים כ – 40 משפחות.
בתחילת המאה 20 נסעו יהודים מהראט שבאפגניסטן ליולוטן שבטורקמניסטן ולערים נוספות בסביבה, לצרכי עבודה. יולוטן מרוחקת מהראט מרחק 300 ק"מ. בתחילה נסעו רק לעבוד, וחזרו להראט בחגים, אולם אח"כ עברו חלק מהיהודים עם משפחותיהם ליולוטן ונשארו שם.
בשנות ה – 30 של המאה ה- 20 התקיימה כבר קהילה מבוססת ביולוטן, היו בה בית כנסת, רב, שוחט, ובית קברות יהודי. את בית הכנסת בנה סבא של אמא שלי, דוד כהן, והיו בו ארבעה ספרי תורה. סבי השני מצד אמי, ישעיהו יקותיאל, היה במשך שנים רבות רב הקהילה. הוא היה ידוע כצדיק גדול וקבליסט מפורסם, ויצא לו שם כמרפא בעזרת הקבלה אנשים מחוליים. היהודים שגשגו שם. הם קנו בתים, פתחו עסקים, וחלקם היו עשירים מאד. רובם היו סוחרים בבדים ותבלינים. הם היו מביאים את הסחורה מאפגניסטן, ומוכרים אותה ביולוטן. סבא שלי משה דיל עבד בחנות עם שותפו יהודה כהן. הייתה לו משפחה עם ארבעה ילדים והוא כל הזמן דחה את עלייתו לארץ ישראל.

משפחת מוסאייב - דיל



 כאשר עלה סטלין לשלטון בשנת 1937, הוא סגר את הגבולות וליהודים לא ניתן היה לצאת מטורקמניסטן. עוד לפני כן חזר אח של סבא שלי – אהרן דיל ז"ל לאפגניסטן, ומשם עלה לארץ ישראל. אחות הסבא, דבורה, עלתה לישראל בשנות החמישים. הדוד משה ניסה כנראה לעבור את הגבול בחזרה להראט למרות האיסור, לצורך קניית סחורה, ונתפס ע"י סוכני הק.ג.ב. הם ערכו חיפוש בביתו ומצאו ספרים בלשון הקודש, דבר שהיה אסור אז. הוא נעצר ונשלח ע"י הק.ג.ב. למחנה ריכוז סטליניסטי בסיביר. בשנת 1953 נתקבלה הודעה על מותו שם.
יהודים נשארו בטורקמניסטן עד שנות ה – 90 של המאה 20. חלקם היו בעלי עסק, מוכרים ובעלי מקצועות נוספים. הדור הצעיר היה כבר משכיל יותר והיו בקהילה רופאים, מהנדסים, מורים, כלכלנים, טכנאים ומוזיקאים. במשך כל השנים האלו שמרו היהודים על יהדותם ועל כשרות ומצוות בכלל. בבית דיברו פרסית.
בשנת 1991, עת חזרו לשרור יחסים דיפלומטיים בין ישראל לבריה"מ, החלו יהודים לעזוב את טורקמניסטן. חלקם עלו לישראל וחלקם ירד לארה"ב. כיום אין יהודים ביולוטן. היהודים האחרונים שעזבו את יולוטן הביאו לארץ שני ספרי תורה מהראט שגילם נאמד ביותר ממאה שנה. כיום הם נמצאים בבית כנסת פרסי בחולון. יהודים מקהילתנו גרים בתל אביב, בת-ים, בית שמש, ובעיקר בחולון, חלקם משרתים בצה"ל, לומדים באוניברסיטה ובעיקר עובדים למען עם ישראל.
Share by:
***