המטבח של סנו

המטבח של סנו 


יצאה לאור מהדורה חדשה של הספר "המטבח של סנו" . 
הספר אזל בשנים האחרונות ועתה הודפס שוב ע"י מירי קורט – סודק, בתה של סנו.
להזמנות אנא התקשרו למירי קורט: 050-5513628
סַנוּ אמנית הבישול


סַנוּ (צרויה) קורט היא טבחית טיפוסית של המטבח האפגני, עם נגיעות מהסביבה.


מרים סודק, בתה של סנו (צרויה) קורט כתבה וליקטה באהבה רבה את אוסף המתכונים של אִמָהּ, וכינסה אותם בספר "המטבח של סַנוּ".

הספר הוא אוסף מתכונים של המטבח האפגני, או יותר נכון "...ניסיון לתעד ולשמר כמה מן המאכלים של העדה האפגאנית בכלל ושל אמא שלי (סנו) בפרט...", כותבת מרים, ומוסיפה: "...בגלל המיקום הגיאוגרפי של אפגניסטן, ואולי בגלל הגירה של יהודים לכאן ולכאן, ניכרות באוכל של יהודי המקום השפעות הן מהמטבח הפרסי והן מהמטבח הבוכרי, וכך אנו נהנים מהמיטב והמובחר של שתי העדות".
סנו עלתה לארץ עם בעלה לוי קורט וחמשת ילדיה בשנת 1951. אחר כך נולדה עוד בת אחת.
וכמו שכתבה מרים: "בשנים ההן של הצנע, התלושים ואבקת הביצים היא הייתה מכינה מעדנים מכלום".

הספר מלווה בצילומים יפהפיים של שלום ברטל, ערך והביא לדפוס ערן סודק. כל הזכויות שמורות.
המבקשים לרכוש את הספר יכולים ליצור קשר עם מרים סודק בטלפון 050-5513628.






צ'לוב
חומרים
ליטר מים
כרעי עוף או בשר שריר
צרור גדול של כוסברה חתוך דק
צרור גדול של שמיר חתוך דק
כוס גרגרי חומוס או אפונה ירוקה
שתי כפות לוביה
בצל גדול
כרישה
2-3 קישואים בהירים קלופים וחתוכים
אבקת מרק עוף
פלפל שחור
מלח
כורכום

אפשרויות נוספות
גרון הודו
תרד טרי או קפוא
פטרוזיליה
בצל ירוק

ההכנה
משרים גרגרי חומוס במים כמה שעות ורצוי לילה קודם
בסיר גדול מרתיחים את המים. מוסיפים את הבשר או העוף והחומוס, מוסיפים בצל וכרישה, מתבלים ומבשלים עד שכל המרכיבים מוכנים
אם משתמשים בגרון הודו משך הבישול ארוך יותר
אם משתמשים בעוף יש להוציא אותו כעת ולשמור בקערה בצד
זה הזמן להכניס את כדורי הגונדי ולהנמיך אש כדי שלא יתפרקו
לאחר כרבע שעה מכניסים לסיר את כל הירק הקצוץ וממשיכים לבשל עוד זמן קצר כדי לשמור על רעננות הירק.
מכבים את האש, לפני שמתחילים לאכול מחזירים את נתחי העוף ומחממים.
ניתן להוסיף לימון פרסי יבש לטעם חמצמץ
אם משתמשים בבצל ירוק ותרד מטגנים אותם תחילה בנפרד, ומוסיפים לסיר המרק המוכן לבישול קצר לפני ההגשה
ההגשה.
ההגשה
מגישים בקעריות מרק אישיות עם אורז ממתכון בסיסי 



אורז גזר (חַ'בֵּלִי)
חומרים
3 כוסות אורז
1 בצל גדול או 2 בינוניים
1/2 כוס שמן או 150 מרגרינה
4 גזרים גדולים פרוסים לג'וליין
חופן צימוקים שחורים
6 נתחי עוף או 1 ק"ג שווארמה הודו חתוך לקוביות גדולות
או
בשר צלעות חתוך לקוביות גדולות
אבקת מרק עוף
פלפל
מלח

ההכנה
מחממים מעט את השמן, מוסיפים את הבצל הפרוס ומטגנים עד שנעשה שקוף. מוסיפים את נתחי העוף והתבלינים וממשיכים לבשל עד שהעוף מוכן. מוציאים את נתחי העוף לקערה ומכסים בינתיים.
שלב זה של הוצאת הבשר מתאים גם לבשר הודו או בקר.
מוסיפים לסיר עם הבצל את הגזר החתוך והצימוקים, כל אחד בצד אחר של הסיר בלי לערבב.
מבשלים עד שהגזר בשל למחצה.
עד שלב זה ניתן להכין כמה שעות מראש.
כחצי שעה לפני הארוחה מוסיפים את האורז לסיר שטוף ומסונן כמובן ומשטחים בלי לערבב.
אם אין מספיק נוזלים מוסיפים מים רצוי חמים עד שיכסו את האורז כחצי ס"מ מעל.
מבשלים כמה דקות באש גבוהה, כשהמים נספגים מנמיכים את האש, מכסים ועל מכסה הסיר מניחים מגבת לספיגת האדים.
כשהאורז כמעט מוכן מוסיפים את נתחי העוף לסיר.

ההגשה
מוציאים את נתחי העוף ומניחים בינתיים על צלחת בצד, מעבירים את האורז לצלחת הגשה יפה בזהירות בלי לגעת בגזר, עליו מניחים את הגזר, אם כולם אוהבים צימוקים מפזרים אותם מעל, ואם לא שמים אותם בצד הצלחת, ומעל לכל את נתחי העוף.
 



גונדי
חומרים לכ - 15 גונדי 
1/2 ק"ג בשר בקר והודו טחון
1 ביצה
1 בצל מגורד
2 כפיות פירורי לחם
1 כף קמח - אם צריך
פלפל שחור
קינמון
1 כף שמן
 
אופן ההכנה
לשים את כל החומרים לתערובת אחידה
בקערה קטנה שמים מעט מים ומרטיבים את האצבעות מדי פעם
צרים כדורים בגודל של כדור פינג פונג - אם העיסה רכה מדי מוסיפים קצת קמח או פירורי לחם
מעבירים לסיר המרק בעדינות ומנמיכים את האש כדי שלא יתפרקו
 
ההגשה
מגישים בצלחת הגשה נפרדת



תה
חומרים
4 כפות תה שחור משובח
1 כף ארל גריי
5 גרגרי הל שלמים מעוכים קלות
מים רותחים
קומקום חרסינה
 
ההכנה
שמים את עלי התה וגרגרי ההל בקומקום
מוזגים מים רותחים וממתינים מעט
מוזגים כחצי כוס ומחזירים אותה לקומקום
 
ההגשה
מוזגים לכוסות ומגישים עם קוביות סוכר, ריבה ועוגיות



Share by: