י"ט בתמוז, תשפ"ה

15 ביולי , 2025


  מפגש אפגנים עם ד"ר אהמד עזיזי (Dr. Ahmed Azizi) וד"ר תומס לוי ( Dr. Thomas Loy)  בביתה של חנה גרג'י ברמת גן

 

כתבה: אתי עמית



באחד מימי מאי 2025, בהמשך לשיחה עם בן-ציון יהושע רז יצרו עמנו קשר שני חוקרים המתגוררים בגרמניה העוסקים ביהודי מרכז אסיה. שמותיהם ד"ר תומס לוי (LOY) וד"ר אהמד עזיזי.

שני החוקרים עובדים באקדמיה הצ'כית למדעים וחוקרים את נושא יהודי קהילות בוכרה, אירן ואפגניסטן. ביקורם בארץ נערך לרגל השתתפותם ביום עיון שתוכנן ונערך על ידי ד"ר זאב לוין מנהל תחום מרכז אסיה במכון בן צבי בירושלים. מוקד התעניינותם בביקור זה היה קהילת יהודי אפגניסטן, ההיסטוריה המשפחתית של בני הקהילה, כיצד היו החיים בהראת ובקאבול ובשאר הערים בן ישבו יהודים, יחסיהם עם שכניהם , סיפוריהם האישיים וההגירה לישראל.
מושאי מחקרם הם מסמכים כמו דרכונים, חוזים, מסמכים מסחריים ויומנים אישיים מאפגניסטן.

ד"ר אהמד עזיזי הנו במקור מוסלמי מאפגניסטן שעזב את מולדתו בגיל צעיר והיגר עם אחיו לגרמניה.
ד"ר תומס לוי גר גם הוא בברלין ושניהם דוברי דארי שוטפת.

שני החוקרים הביעו רצונם לערוך סיור בשכונת הבוכרים וכן לערוך מפגש עם כמה מבני הקהילה.
זאב יקותיאל ואני לקחנו אותם ליום סיור בשכונת הבוכרים, פקדנו את הרחובות המרכזיים בשכונה, רחוב יואל וביתו של הרב מולא אריה חיימוף, ביתו של המקובל מונסה, רחוב מוסאיוף , "הפלאפל של שלמה", רחוב יחזקאל והחמאם, רחוב הבוכרים הראשי, השוק ששינה פניו, בית הכנסת "מוסאיוף" , עד לפאתי בית ישראל, פינת הקדש ביתו של יואב גול. כמובן שדיברנו רבות על מרכזיותם של עולי בוכרה בשכונה. ראינו מספר בתי כנסת וכן את בית הספר "שפיצר", הבניין המפואר שנבנה על ידי משפחת יהודיוף שקיוותה שהמשיח יתגורר בו יום אחד.
 
למחרת נסענו לביתה של חנה גרג'י ברמת גן.
חנה, שחינה וקסמה רק משתבחים עם השנים קיבלה אותנו במאור פנים בביתה. האנשים שהשתתפו במפגש היו: תומס לוי ואהמד עזיזי שני האורחים, חנה שנולדה בקאבול, מרים וידל לבית גרג'י שנולדה בהראט, יוסי גרג'י שנולד בהראט, וכן זיוה קורט בתו של זבולון קורט מספר הסיפורים ומירי קורט בתם של צרויה (סנו) ולוי קורט, וגם אני אתי עמית, בתם של אהרן ולאה דיל.

מרים וידל ויוסי גרג'י זכרו בעיקר את הדרך לארץ ישראל.
חנה הקאבולית זכרה מעט יותר את החיים בקאבול, את השכנים וכן נסיעה אחת לים, הים של קאבול!
זיוה סיפרה על אביה זבולון ואוסף הסיפורים האפגנים האדיר שליקט והעלה על הכתב. בזכותו לקט סיפורים זה הוא אחד הגדולים באוסף הסיפור העממי הישראלי. מירי בתה של סנו קורט הציגה את ספר המתכונים של אמה סנו, וכן הקריאה מחוברת הפתגמים שהיא עצמה ליקטה וערכה "מרוורי". הספר גדוש פניני לשון, ברכות, ביטויים ושמות תואר ששיעשעו את כולנו.
מרים וידל, נינתו של מולא מתתי'ה גרג'י, הציגה את ספרו "קורות זמנים" וסיפרה מעט על עלייתו לארץ הקודש. יוסי גרג'י שגם הוא נין למולא מתתי'ה, הוציא לאחרונה לאור שוב את "קורות זמנים" וסיפר מעט מזיכרונותיו בהראט שהדומיננטי בהם היה בלון צהוב אותו קיבל ליום ההולדת.

אתי עמית סיפרה על עלייתו של אהרן דיל אביה וחבריו לארץ ישראל בזמן המנדט הבריטי, על בגידת מורה הדרך הלבנוני שהסגיר אותם לבריטים במשטרת ראש פינה וכליאתם בכלא עכו. סידורו של אביה שליווה אותו בכל דרכיו ולא עזבו הוצג לנוכחים.

לבסוף לקול תיפופה של חנה בדאיירה, שרנו מעט והתכבדנו משולחנה העמוס של חנה.

התמונות לפניכם.

את המפגש צילם בוידאו וערך עומר קורט, בנה של זיוה ונכדו של זבולון קורט.
להלן הקישור לצפייה בוידאו

 

https://www.youtube.com/watch?v=_3w0Y6T7g-w






המפגש בביתה של חנה גרג'י ברמת גן


משמאל לימין: ד"ר תומס לוי , זיוה קורט, אתי עמית, יוסי גרג'י, חנה גרג'י, מרים וידל, מירי קורט וד"ר אהמד עזיזי


צילום: עומר קורט 



מירי מקריאה מספר הפתגמים האפגנים  שליקטה. 


מימין ד"ר אהמד עזיזי, אתי עמית, מירי קורט ומרים וידל